środa, 2 października 2013

Gołąbki z pomidorowym sosem na beszamelu

Gołąbki dwa kochane :) Tym razem zrobione z kapusty włoskiej i mięsa wieprzowego.


 

 Składniki: 

 1 większa kapusta włoska ( taka która wejdzie nam do dużego garnka )
 1 kg zmielonego mięsa wieprzowego
 3 średnie pokrojone w kostkę i zeszklone cebule + 2 przeciśnięte ząbki czosnku
 150 g ryżu
 sól, pieprz, troszkę chilli do smaku
  
Wytnij głąb z kapusty za pomocą solidnego, szpiczastego noża. Kapustę włóż do dużego garnka, polej wrzątkiem do 2/3 głębokości, podgrzej na małym ogniu sukcesywnie odwracając i zdejmując po jednym liściu.
Zmielone mięso wieprzowe wymieszaj z zeszkloną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, przypraw solą i pieprzem. Do swojego mięsa tym razem dodałam posiekany świeży koperek. Odstaw na jakiś czas by mięso „przeszło” przyprawami. Następnie dodaj  ryż – ja dodaję nieugotowany ale jeśli chcesz możesz go wcześniej ugotować. Wymieszaj dokładnie ryż z mięsem.
Przestudzone liście kapusty pozbaw  zgrubiałych części.  Nadziewaj po kolei mięsnym farszem każdy liść. Układaj gołąbki w  garnku wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Wierzch również przykryj liśćmi, zalej osoloną gorącą wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty. 


Sos pomidorowy do gołąbków na beszamelu 

Klasyczny sos beszamelowy albo jak ktoś woli béchamel, bowiem pochodzi on z Francji, to połączenie masła, mąki, mleka, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ogólna zasada przygotowywania sosu beszamelowego jest prosta: cierpliwość! :)
Najpierw pozwól by masło się roztopiło, dodaj mąkę w takiej ilości by powstała idealnie gładka w konsystencji masa. Dolewaj wolno mleko. Od Ciebie zależy jaką konsystencję będzie mieć twój sos, od ciebie i ilości mleka, którą wlejesz.

Pamiętaj, że sos należy cały czas delikatnie mieszać, ja robię go na niewielkim ogniu, mieszając aż będzie gęsty.
Następnie przypraw sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do wersji pomidorowej nie dodawałam gałki muszkatołowej, tylko po otrzymaniu zadowalającej mnie konsystencji dodałam puszkę pokrojonych i obranych ze skórki pomidorów oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Całość lekko posłodziłam.

Składniki

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0koło 1,5 szklanki mleka
puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
odrobina cukru
sól i świeżo mielony pieprz


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz