piątek, 6 września 2013

Zupa ogórkowa

Nim się spostrzegłam lato zamieniło się w jesień. Coraz chłodniejsze poranki i wieczory.. W ciągu dnia przy odrobinie szczęścia można się jeszcze wygrzać tu i ówdzie. Na rower zabieram już jednak ciepłą bluzę, a w domu zdarza mi się zakładać ciepłe skarpety. Jesień zbliża się dużymi krokami.
Coraz częściej miewam ochotę na ciepłą zupę, nic tak nie rozgrzewa i nie krzepi. I choć niektóre zupy są dość pracochłonne to jednak ich smak wszystko nam wynagrodzi. Dziś wybór padł na OGÓRKOWĄ



Składniki :

2 litry wody 
5 liści laurowych 
8 ziaren ziela angielskiego 
4 udka z kurczaka 
2 marchewki starte na tarce 
1 pietruszka starta na tarce
1/2 selera startego na tarce 
2 duże ziemniak pokrojone w kostkę 
5 ogórków kiszonych startych na tarce 
2 ogórki konserwowe starte na tarce 
3 łyżki śmietany 
1 łyżka mąki 
ząbek czosnku 
2 łyżki masło 
sól,  i świeżo zmielony pieprz


Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalej wodą w garnku. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, sól i ugotuj z tego na małym ogniu rosół. Kiedy mięso będzie miękkie oddziel je od kości, usuń skórę. Pokrój i wrzuć z powrotem do rosołu.  
Kiedy rosół będzie już gotowy to dodaj ziemniaki i gotuj aż zmiękną. Ogórki przesmaż na patelni na maśle aż zmiękną po czym dodaj je do gotującej się zupy. 
Zabiel całość śmietaną z maka, dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Jeśli nie masz swoich ogórków kiszonych albo nie chce ci się ich trzeć na tarce (nie jest to moje ulubione zajęcie), można dostać w sklepach gotowe przeciery ogórkowe. Swoją zupę zrobiłam z ogórków przywiezionych od mamy! Te są najsmaczniejsze!!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz