Wczoraj Husband poprosił o zrobienie krewetek zapiekanych w kokilkach. Oboje uwielbiamy krewetki przyrządzone na różne sposoby. To danie, może spełniać rolę przystawki, ale może też być daniem głównym.
Oto one:
0,5 kg krewetek
1 kg pomidorów (może też dodać pomidory w puszce)
2 średniej wielkości cebule pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
papryczka chilii
natka pietruszki
ser pleśniowy
Krewetki obierz i oczyść, skrop cytryną, odstaw na 15 min. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj posiekane drobno papryczki. Następnie dodaj krewetki, duś pod przykryciem kilka minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Na samym końcu dodaj posiekany czosnek.
Tak przygotowane krewetki włóż do kokilek, przykryj serem pleśniowy i włóż do rozgrzanego piekarniaka na 10 min. Podaj z bagietką.
Smacznego!
Polecam do tego dania różowe, mocno schłodzone wino. W sam raz na panujące upały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz