2 łyżki stołowe masła
1 drobno pokrojona cebula
1 pokrojony na cienkie plasterki por
1 seler
6 małych marchewek
2 łyżki stołowe posikanej drobno natki pietruszki
1 szklanek wywaru warzywnego
4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
W dużym rondlu z grubym dnem roztop masło i dodaj cebulę, por, marchewkę oraz seler. Przykryj i podsmażaj na małym ogniu do miękości. Na sam koniec dodaj cukinię i smaż chwilę, żeby się nie rozpadła.
Zalej wszystko wywarem warzywnym. Włóż ziemniaki, tymianek i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem usuń gałązki tymianku i liść laurowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz