środa, 28 sierpnia 2013

Crumble ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, dlatego polecam schować je pod kruszonkę i zapiec :) Kruszonka to przysmak mojego dzieciństwa, zawsze lubiłam podjadać ją mamie kiedy robiła drożdżowe z kruszonką. Teraz, dzięki crumble, mogę najeść się kruszonki do woli. I schować pod nią ulubiony owoc..

 

Składniki na małą blaszkę

śliwki (ilość która zakryje blaszkę)
pół kostki masła
cukier
mąka



Z masła, mąki, cukru zrób palcami okruchy. Możesz dodać odrobinę cukru waniliowego.
Piekarnik nagrzej do 190 st C.
Blaszkę posmaruj delikatnie masłem, wysyp na dno śliwki, jeśli są bardzo kwaśne, posyp je delikatnie cukrem, na wierzch wysyp kruszonkę.
Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut (tak długo, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce puszczą sok). 
Do crumble możesz użyć jakichkolwiek owoców. Wspaniale smakuje z gałką zimnych, waniliowych lodów. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Crumble to chyba jeden z moich ulubionych deserów :) Najlepszy jeszcze z gałką lodów na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! choć moja koleżanka poleca też by polać crumble ciepłym waniliowym lub śmietankowym budyniem albo śmietaną.. mniam! :)

      Usuń