piątek, 30 sierpnia 2013

Krem z cukinii z grzankami

O wyjątkowości tej zupy stanowi jej kremowa konsystencja i subtelny smak.

Ciągle trwa sezon na warzywa. Korzystajcie więc bo cukinie, pomidory, papryki smakują teraz najlepiej.. Można z nich wycisnąć najwięcej :)  A zupy nigdy nie smakują tak wspaniale.



2 łyżki stołowe oliwy
1 pokrojona na kawałki średnia cebula
cukinie pokrojone w plastry
ok 2 i pół szklanki wywaru warzywnego
sól, świeżo zmielony pieprz
grzanki z chleba razowego


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Włóż cebulę i podsmażaj około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dadaj cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Duś na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając. 
Następnie wlej wywar i zagotuj, często mieszając. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zmiksuj zupę w blenderze na gładką masę. Nalej zupę do miseczek i wrzuć do niej ciepłe jeszcze grzanki z razowego chleba.

Smacznego!






1 komentarz: