Spędzam na razie lato w mieście. Upał nie sprzyja długiemu gotowaniu
w kuchni, dlatego też przygotowuję szybkie, lekkie ale smaczne dania! Najlepiej ze
świeżych warzyw. Dziś także ze świeżej
ryby.
Kawałek łososia (lub innej świeżej ryby)
Tymianek (nie suszony!)
Cytryna
Cukinia
Papryka
Seler naciowy
Cebula
Sos rybny
Kropelka oliwy z oliwek
Łososia skrop cytryną, sosem rybnym (jeśli nie masz,
wystarczy że go posolisz) oraz posyp świeżym tymiankiem. Odstaw na kilka minut
do lodówki – niech wszystkie dodatki zaczną działać na rybce.
Warzywa pokrój w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wlej
kroplę oliwy z oliwek, połóż na nią łososia a z drugiej strony ułóż warzywa.
Pamiętaj: warzywa nie powinny przykrywać łososia! Ja układam je zawsze kolorami
i skrapiam sosem rybnym. Duś pod folią w temperaturze 180 C przez ok. pół
godziny.
Ryba i warzywa nie mogą się smażyć, jeśli zacznie się coś
przypalać podlej lekko wodą.
Smacznego!
p.s. Dziś bez zdjęcia, bo za późno się zorientowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz