wtorek, 9 lipca 2013

Łosoś w tymianku z warzywami




Spędzam na razie lato w mieście. Upał nie sprzyja długiemu gotowaniu w kuchni, dlatego też przygotowuję szybkie, lekkie ale smaczne dania! Najlepiej ze świeżych warzyw.  Dziś także ze świeżej ryby.  

Kawałek łososia (lub innej świeżej ryby)
Tymianek (nie suszony!)
Cytryna
Cukinia
Papryka
Seler naciowy
Cebula
Sos rybny
Kropelka oliwy z oliwek

Łososia skrop cytryną, sosem rybnym (jeśli nie masz, wystarczy że go posolisz) oraz posyp świeżym tymiankiem. Odstaw na kilka minut do lodówki – niech wszystkie dodatki zaczną działać  na rybce.
Warzywa pokrój w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wlej kroplę oliwy z oliwek, połóż na nią łososia a z drugiej strony ułóż warzywa. Pamiętaj: warzywa nie powinny przykrywać łososia! Ja układam je zawsze kolorami i skrapiam sosem rybnym. Duś pod folią w temperaturze 180 C przez ok. pół godziny.
Ryba i warzywa nie mogą się smażyć, jeśli zacznie się coś przypalać podlej lekko wodą.

Smacznego!

p.s. Dziś bez zdjęcia, bo za późno się zorientowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz