środa, 17 lipca 2013

Faszerowana cukinia

Uwielbiam faszerowaną cukinię! To jedna z tych potraw, przy której można wykazać się kreatywnością. Za każdym razem, kiedy przygotowujemy farsz, możemy zrobić to inaczej, modyfikując listę składników. Przedstawiam swój dzisiejszy pomysł na farsz:

4 niewielkie cukinie
400 g mięsa mielonego (może być zarówno wieprzowe jak i drobiowe)
1 średniej wielkości por
średnia cebula
papryczka chili
czosnek
3 duże pomidory
natka pietruszki
liść laurowy
jałowiec
sól, pieprz


Cukinię umyj i osusz. Podziel na pół wzdłuż. Łyżką wydrąż cukinie. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz lekko solą.
Cebulę i por drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodaj mięso mielone, podsmaż. Dodaj drobno posiekany por, chili i  drobno posiekany czosnek. Chwilkę razem smaż.
Dodaj pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), pozostaw na wolnym ogniu, aby sos odparował. Dodaj liść laurowy oraz ziarna jałowca. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Cukinie nadziewamy farszem.



Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz, aż cukinie będą miękkie (u mnie to trwało ok. 50 minut - wszystko zależy od piekarnika i grubości cukinii).
Podaj na ciepło z bagietką.
Smacznego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz