Możemy je podać same lub z dodatkami, których może być całe mnóstwo. Można posypać je pleśniowym serem lub fetą, posmarować śmietaną lub jogurtem, podać z wędzonym łososiem i koperkiem, pomidorową salsą, słodko-ostrym sosem chili lub najzwyklejszym sosem pomidorowym. Wersję dobierz do swoich potrzeb. Ja tym razem zdecydowałam się na zjedzenie ich saute...
2 małe cukienie
mała cebula
jajko
mąka
olej
świeże zioła jeśli masz takie pod ręką
sól, pieprz
Cukinie dokładnie umyj. Odetnij oba końce i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę i ok. jedną garść posiekanego zioła, ja dodałam tymianek. Solimy i pieprzmy. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzej olej lub oliwę z oliwek. Nakładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki z cukinii można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz