czwartek, 17 października 2013

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat to nic innego jak prosta w wykonaniu sałatka ziemniaczana. Typowe danie kuchni niemieckiej. Doskonała jesienią jako przekąska. Latem świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanych dań. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna!





Składniki  
(nie podaję dokładnych ilości, bowiem od nas samych zależy w jakiej ilości i w jakich proporcjach chcemy tę sałatkę mieć:)

ziemniaki 
(przekonałam się, że dobrze kupić te, na których napisano"na sałatkę" - nie rozgotowują się i mają dobry smak)
natka pietruszki
ogórki kiszone
boczek gotowany
cebula
majonez
jogurt naturalny
sól i świeżo mielony pieprz


Ziemniaki ugotuj w mundurkach, dzięki temu zachowają wspaniały smak. Boczek pokrój  w paseczki, cebulę w cienkie piórka, na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, podsmaż. Następnie dodaj cebulę i razem smaż chwilę. Cebula nie może stać się brązowa a boczek zbyt wyschnięty.
Po wystudzeniu ziemniaki oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę. Dorzuć do nich boczek i cebulkę z patelni oraz posiekaną natkę pietruszki
W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem. Dobraw solą i pieprzem. Ja dodaję więcej jogurtu niż majonezu. Wlej sos jogurtowo-majonezowy do sałtaki, wymieszaj. Jesłi jest potrzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem. Gotowe! 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz