wtorek, 24 września 2013

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Zapach pieczonych rogalików z powidłami śliwkowymi unosił się dziś po całym domu. Uwielbiam ten zapach i smak. 


Składniki
(na mniej więcej 20 rogalików średniej wielkości)

50 gram drożdży
3 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
pół kostki masła
3 jajka
50 ml ciepłego mleka

nadzienie: powidła śliwkowe mojej mamy :)

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki - wszystko razem wymieszaj aby uzyskać dość gęstą konsystencję.
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę (najlepiej wcześniej wyciągnij ją z lodówki), jajka oraz drożdże.  Wyrabiaj ciasto aż stanie się jednolite i pulchne. Włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż wyrośnie. 
Wtedy podziel na dwie części, rozwałkuj na stolnicy i pokrój w trójkąty średniej wielkości. Nałóż w szerszej części łyżeczkę powideł i zawiń kształt rogalika. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem, poczekaj aż wyrosną i wtedy włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. 

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj. Smacznego!









3 komentarze:

  1. jakie sliczniutkie i zgrabniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak kusić o tej porze? ;p od razu mi się przypomniały rogaliki robione przez moją babcię więc na pewno te są pyszne oj trzeba będzie przypomnieć sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń