wywar drobiowy
włoszczyzna
cebula
ziemniaki
kasza jęczmienna
masło
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki lub koperek
Do wywaru drobiowego dodaj plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotuj przez ok 15 minut. Włóż obrane i pokrojone w plasterki marchewki, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Dodaj 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotuj zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Odstaw z ognia i dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
W mojej lodówce znalazłam odrobinę zielonej kolendry, dodałam ją z posiekaną natką. Dzięki kolendrze zupa nabrała nowego smaku. Zachęcam do eksperymentowania!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz