Ryba (najlepiej świeża) ale ja mam dziś mrożoną Tilapię (ilość - zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, które posiadacie)
pęczek włoszczyzny
średnia cebula
słoiczek przecieru pomidorowego
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Warzywa zetrzyj na grubej tarce, cebulę pokrój w kosteczkę - duś pod przykryciem z dodatkiem przypraw i przecieru pomidorowego na odrobinie oliwy z oliwek.
Kiedy będą gotowe i wystygną, wyłóż połową z nich, dno naczynia żaroodpornego. Na warstwę warzyw ułóż płaty ryby (lekko je posól) i przykryj kolejną warstwą warzyw. Taki "torcik" wstaw do piekarnika. Zapiekaj dopóki ryba nie będzie miękka (około 30 min)
Można jeść na zimno i na ciepło. Doskonałe danie do zjedzenia na szybko, kiedy wpada sie do domu na chwilę, by potem znów biec dalej..
Smacznego!
Miałam wczoraj zamieścić zdjęcie mojej ryby, nie dałam rady. Dziś to naprawiam. Przepraszam za jakość zdjęć - muszę się jeszcze poduczyć :)
Pyszny przepis. Uwielbiam ryby, teraz szczególnie mocno, gdy moja przyjaciółka serdeczna postawiła na rośliny i ryby. Dzięki za pomysł. I pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis może się przydać! zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!
Usuń