wtorek, 17 września 2013

Krem z pomidorów i sera typu rokpol

Intensywny smak prażonych pomidorów doskonale uzupełnia się z ostrym serem.


Składniki (dla 4 osób)

1,5 kg obranych ze skórki i pokrojonych w ćwiartki pomidorów
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 pokrojony por
1 pokrojona marchewka
5 szklanek wywaru drobiowego
115 g pokruszonego ser typu rokpol
kilka dużych liści świeżej bazylii lub natki pietruszki.
sól i świeżo mielony pieprz

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozłóż ćwiartki pomidorów w płytkim naczyniu żaroodpornym. Posyp czosnkiem, solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 35 minut.
W dużym rondlu rozgrzej masło, dodaj por i marchewkę, przypraw szczyptą soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu - często mieszając - przez około 10 minut, aż zmiękną.
Dolej wywar i dołóż upieczone pomidory. Zamieszaj i zagotuj po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Dodaj ser i bazylię lub natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz