Gołąbki dwa kochane :) Tym razem zrobione z kapusty włoskiej i mięsa wieprzowego.
Składniki:
1
większa kapusta włoska ( taka która wejdzie nam do dużego garnka )
1 kg zmielonego mięsa wieprzowego
3 średnie pokrojone w kostkę i zeszklone
cebule + 2 przeciśnięte ząbki czosnku
150 g ryżu
sól, pieprz, troszkę chilli do smaku
Wytnij głąb z kapusty za pomocą solidnego, szpiczastego noża. Kapustę włóż
do dużego garnka, polej wrzątkiem do 2/3 głębokości, podgrzej na małym ogniu
sukcesywnie odwracając i zdejmując po jednym liściu.
Zmielone mięso wieprzowe wymieszaj z zeszkloną cebulą i zmiażdżonym
czosnkiem, przypraw solą i pieprzem. Do swojego mięsa tym razem dodałam
posiekany świeży koperek. Odstaw na jakiś czas by mięso „przeszło” przyprawami.
Następnie dodaj ryż – ja dodaję
nieugotowany ale jeśli chcesz możesz go wcześniej ugotować. Wymieszaj dokładnie
ryż z mięsem.
Przestudzone liście kapusty pozbaw zgrubiałych części. Nadziewaj po kolei mięsnym farszem każdy
liść. Układaj gołąbki w garnku wyłożonym
pozostałymi liśćmi kapusty. Wierzch również przykryj liśćmi, zalej osoloną
gorącą wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty.
Sos pomidorowy do gołąbków na beszamelu
Klasyczny sos beszamelowy albo jak ktoś woli béchamel, bowiem pochodzi on z Francji, to połączenie masła, mąki, mleka, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ogólna zasada przygotowywania sosu beszamelowego jest prosta: cierpliwość! :)
Najpierw pozwól by masło się roztopiło, dodaj mąkę w takiej ilości by powstała idealnie gładka w konsystencji masa. Dolewaj wolno mleko. Od Ciebie zależy jaką konsystencję będzie mieć twój sos, od ciebie i ilości mleka, którą wlejesz.
Pamiętaj, że sos należy
cały czas delikatnie mieszać, ja robię go na niewielkim ogniu, mieszając aż
będzie gęsty.
Następnie przypraw sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do wersji pomidorowej nie dodawałam gałki muszkatołowej, tylko po otrzymaniu zadowalającej mnie konsystencji dodałam puszkę pokrojonych i obranych ze skórki pomidorów oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Całość lekko posłodziłam.
Składniki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0koło 1,5 szklanki mleka
puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
odrobina cukru
sól i świeżo mielony pieprz
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz