Oto przepis na prosty sos pomidorowy, doskonały do makaronu. (dla 2 osób)
6 dojrzałych pomidorów
średnia cebula pokrojona w kostkę
ser feta lub inny ser typu bałkańskiego
mogą być też suszone pomidory
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
świeże zioła
makaron
Pomidory sparz i obierz ze skórki, przekrój na 4 części. W rondlu na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pomidory i duś pod przykryciem aż pomidory się nie rozgotują. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj suszonych pomidorów, posól i popieprz. Duś ciągle pod przykryciem. Kiedy makaron będzie już gotowy dodaj do sosu pokrojony w kostkę ser feta, duś jeszcze chwilę aż ser się nie rozpuści. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami (bazylią, oregano, tymianek).
Prawda że proste? Polecam do tego makaronu kieliszek czerwonego, wytrawnego wina..
Smacznego!
Pamiętajcie, że sezon na te naprawdę smaczne pomidory, niedługo się kończy.Korzystajcie więc, gotujcie, duście, smażcie, jedzcie sałatki z pomidorów. I jeszcze jedno, pomidory źle znoszą przechowywanie w lodówce. Temperatura poniżej 7 °C im nie sprzyja, powoduje ich przemrożenie. Takie przemrożenie prowadzi
do wielu negatywnych skutków, m.in. utraty smaku, koloru i konsystencji
oraz zwiększa prawdopodobieństwo gnicia i występowania drobnoustrojów.
Nikt tak pięknie nie śpiewał o swej miłości do pomidorów jak Pan Wiesław Michnikowski..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz