O wyjątkowości tej zupy stanowi jej kremowa konsystencja i subtelny smak.
Ciągle trwa sezon na warzywa. Korzystajcie więc bo cukinie, pomidory, papryki smakują teraz najlepiej.. Można z nich wycisnąć najwięcej :) A zupy nigdy nie smakują tak wspaniale.
2 łyżki stołowe oliwy
1 pokrojona na kawałki średnia cebula
cukinie pokrojone w plastry
ok 2 i pół szklanki wywaru warzywnego
sól, świeżo zmielony pieprz
grzanki z chleba razowego
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Włóż cebulę i podsmażaj około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dadaj cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Duś na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Następnie wlej wywar i zagotuj, często mieszając. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zmiksuj zupę w blenderze na gładką masę. Nalej zupę do miseczek i wrzuć do niej ciepłe jeszcze grzanki z razowego chleba.
Smacznego!
Jaki gęsty! takie kremy lubię :)
OdpowiedzUsuń